Week tegen het pesten

Op scholen in Nederland is het deze week ‘week tegen het pesten’. Wat is het goed dat hier aandacht aan besteed wordt! Pesten heeft een enorme impact. Een impact die ik wekelijks zie in de praktijk. Hoe kun je nou voor jezelf zorgen wanneer je gepest wordt en wat kan je als ouder voor je kind doen dat gepest wordt?

Pesten heeft een enorme invloed op de ontwikkeling van je zelfbeeld en het vertrouwen dat je hebt in anderen. Sommige mensen ontwikkelen ook stoornissen (depressie, angststoornissen of trauma) . Na langdurig pesten zijn er in de hersenen duidelijk DNA-veranderingen te zien. Vooral op het gebied van depressie, emotieregulatie en agressie. Veel mensen die er als kind mee te maken kregen, merken dat dan ook nog elke dag. Op het werk, in vriendschappen en/of liefdesrelaties.

Pesten stop helaas niet altijd op school. Ook volwassenen hebben er in werksituaties helaas mee te maken. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 10 hiermee te maken heeft. Mensen die gepest worden durven daar vaak niet over te spreken, omdat ze zich schamen over wat hen is overkomen. Ze denken dat anderen hen zwak vinden en bovendien leidt praten over schaamtevolle ervaringen maar al te vaak tot opnieuw weer voelen van die schaamte.
Dit terwijl praten over de gebeurtenissen 1 van de belangrijkste manieren is om de gevolgen te minimaliseren.

Bij pesten is het ook belangrijk om voor jezelf op te komen en dit kan je vaak makkelijker wanneer je een positief beeld hebt van jezelf. Probeer daarom te werken aan je zelfbeeld. Doe dit samen of bezoek een psycholoog die kan helpen je zelfbeeld te verbeteren en sociale vaardigheden en weerbaarheid te versterken.

Wat kun je nou als ouder gericht doen voor je kind? Probeer alert te zijn op symptomen die erop kunnen wijzen dat je kind ongelukkig is. Laat het zijn of haar verhaal zelf vertellen en schroom niet de leerkracht in te lichten. Leg aan je kind uit dat pesters vaak zelf onzeker zijn en op deze manier omgaan met hun angst. Misschien zijn ze zelfs wel jaloers. Geef inzicht in waarom anderen doen zoals ze doen maar wijs het pestgedrag resoluut af. Probeer te werken aan weerbaarheid.

Wordt jezelf gepest op het werk? Praat erover met je partner en maak het bespreekbaar met je leidinggevende of de vertrouwenspersoon. Probeer dingen op te schrijven voor jezelf. Een positieve thuissituatie en warme gezinsrelaties zorgen ervoor dat je beter kunt omgaan met pestgedrag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s