Ik ben echt HEEL goed in uitstellen… het is dan ook een ware uitdaging om elke week mijn administratie weer op orde te hebben. Herkenbaar? Doe je ook vaak dingen op het laatste moment? Hoe doorbreek je nou de neiging tot uitstellen?

Ten eerste is het handig om te weten wat de reden van je uitstel is. Voel je spanning bij de taak die je lastig vindt? Is het buiten je comfortzone of word je er nerveus van? Dan kan het zijn dat je vermijdt. Wanneer we ons angstig voelen gaat ons lijf over op de automatische piloot. Dit betekent dat de kans groot is dat je gaat vermijden, je gaat je angst uit de weg. Onderzoek eens waar je bang voor bent. Praat of schrijf erover. Probeer de taak in kleinere stapjes te verdelen waardoor het beter te overzien is of vraag om hulp. Je zult merken dat naarmate je vaker door je angst “ heen werkt”  de angst vermindert.

Een andere optie kan zijn om de lat wat lager te leggen. Probeer eens voor de 6 te gaan in plaats van de 8. Dit kan helpen om jezelf in gang te zetten. Je kunt later altijd nog de puntjes op de i zetten.

Andere redenen voor uitstelgedrag kunnen zijn dat je er domweg geen zin in hebt of dat je zoveel taken hebt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Goed plannen is dan ook essentieel om uitstelgedrag te voorkomen. Werk bijvoorbeeld met een agenda, to-do lijst en planner. Sinds ik deze 3 gebruik merk ik dat ik meer overzicht heb en me beter kan zetten tot minder interessante of saaie klussen. In mijn agenda zet ik mijn afspraken, op mijn to-do lijst staan taken die nog afgerond moeten worden en mijn planner vul ik elke zondagavond in.

Probeer het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Zorg dat je werkt aan een leeg bureau en leg je smartphone zo ver mogelijk weg. Hoe meer je afgeleid wordt, hoe moeilijker het is je taak af te ronden.

Maak het jezelf comfortabel. Ga op een fijne, gezellige plek zitten. Zorg voor voldoende eten en drinken. Maak het behaaglijk. Probeer een beetje lief voor jezelf te zijn wanneer het niet lukt. Zelfspraak als “ik ben lui”, “ ik ben geen harde werker”, “ik kan het niet” zorgt voor nog minder motivatie. Jezelf stimuleren en aansporen het anders aan te pakken wel.  Probeer minder streng tegen jezelf te zijn. Kies in plaats van het woordje moeten, willen of kiezen.

Goed, tot zover dit stukje én mijn uitstelgedrag. Ik ga het meteen op mezelf toepassen. Ik kies ervoor om mijn administratie voor het weekend af te ronden. Ik wil graag met een opgeruimd hoofd het weekend in!

Who’s with me?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s