Gewoontes

Elke dag spreek ik mensen met verschillende achtergronden, klachten, problemen en doelen.  Wat ze gemeen met elkaar hebben is dat ze naast hun klachten of door hun klachten last hebben van ongewenste gewoontes. Gewoontes bepalen wat we doen en wie we zijn. Tot maar liefst 40% van de dingen die we op een dag doen worden aangestuurd door gewoontes.

Mensen en jij misschien ook willen graag van deze gewoontes af wanneer ze er last van krijgen. Bijvoorbeeld:  Ik wil zo graag gezonder gaan eten (mijn gewicht neemt toe). Ik wil beter voor mezelf gaan zorgen (ik voel me somber). Ik wil graag stoppen met het drinken van alcohol(ik kan niet meer ontspannen zonder alcohol). Ik wil elke avond op tijd naar bed(ik kom mijn bed niet uit in de ochtend).  Ik wil niet continu naar mijn telefoon grijpen (het is zo zonde van mijn tijd).

Ook ik ben niet zonder ongewenste gewoontes. Ik drink bijvoorbeeld teveel koffie. Dat is erin geslopen omdat het me door de slapeloze nachten met de kinderen hielp en omdat het voor mij symbool is gaan staan voor ontspanning en even een momentje voor mezelf.

Hoe pak je deze gewoontes nou aan? Hoe verander je ze, maar vooral hoe hou je deze verandering vol?

Uit onderzoek blijkt dat het stellen van een doel niet voldoende is. Hoe SMART en helder je het doel ook maakt. Je hebt het nodig om richting te geven aan je gewenste resultaat maar het geeft je niet de tools in handen het ook te bereiken. De doelen bestaan misschien uit honderden kleinere acties (gewoontes). Hoe meer je die kleinere stapjes aan gaat pakken en gaat automatiseren hoe makkelijker het is om tot dat grotere doel te komen.

Begin daarom altijd klein! Wanneer je jezelf nieuwe (kleine) gewoontes aan gaat leren, oude gewoontes gaat afbouwen en dit vaak herhaalt ga je merken dat je stap voor stap bij meer gewenst gedrag gaat komen. Klinkt simpel, maar vergt behoorlijk wat discipline en doorzettingsvermogen. Geen wonder dat mensen vaak terugvallen in oude gewoontes en patronen.

Gewoontes zijn formules in je brein. Als ik een film kijk, dan eet ik chips. Als het vrijdagavond is, dan drink ik een glas wijn. Als ik wakker word, dan drink ik koffie. Vervolgens volgt er een beloning. Je krijgt een ontspannen gevoel of je voelt je meer alert na het drinken van de koffie. Deze beloning is vooral korte termijn en dus extra krachtig. Het fijne gevoel is er meteen. De lange termijn (die minder fijn is) is niet meteen in het moment voelbaar. Het aankomen na het eten van de chips of de kater na het drinken van alcohol. Op deze manier blijven gewoontes in stand.

Hoe kan je nou beginnen met het veranderen van deze gewoontes en hoe hou je het vol. Hieronder een paar tips die je mogelijk wat op weg kunnen helpen.

1.     Visualiseer je doel. Maak het zo helder mogelijk. Wat levert het je op? Hoe zal je leven eruit gaan zien. Maak een moodboard, schrijf erover of deel met vrienden en familie wat je graag zou willen bereiken.

2.     Ga bedenken uit welke acties het bereiken van dit doel bestaat. Het minder drinken van koffie klinkt als een simpel doel maar bestaat in mijn geval uit veel kleine acties. Elke avond op tijd naar bed zodat ik uitgeruster wakker wordt. Een alternatief gaan bedenken voor mijn koffie (thee, water, caffeine vrij?), maar ook een andere activiteit gaan doen wanneer ik even een momentje voor mezelf heb. Een fijn tijdschrift op de tafel leggen bijvoorbeeld.

3.     Kies 1 actie uit en geef dat al je aandacht. Begin niet groot maar klein. Mijn visie is: Droom groot, maar begin klein. Zorg dat die kleine acties nieuwe gewoontes worden door ze te herhalen. Aangezien ze klein zijn, zijn ze makkelijker vol te houden.

4.     Kies een realistisch tijdspad. Het aanleren van een nieuwe gewoonte duurt, afhankelijk van de complexiteit, tussen de 18 en 254 dagen nodig. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s