De tijd vliegt en ik vlieg mee

Het is een enorm cliché, maar zo ontzettend waar: de tijd gaat sneller naarmate we ouder worden. Vakanties zijn in een vingerknip voorbij, kinderen zijn binnen no-time groot en jaren lijken steeds korter te worden.

In deze enorme versnelling van de tijd ervaar ik zo de behoefte om stil te staan en even in het moment te zijn. Het moment even vast te houden of aandacht te besteden aan mezelf.

Keer op keer is hierbij het grote struikelblok: waar haal ik die tijd toch vandaan? Clienten in mijn praktijk vertellen me hoe onmogelijk het is om tijd te vinden voor zichzelf.

“De kinderen moeten naar school en het werk verlangt dat ik mijn beste beentje voorzet. Mijn liefde verdient mijn aandacht en ik wil niet dat de tijd mijn lijf gaat tekenen: sporten it is!”

Waar haal ik de tijd vandaan om even stil te staan? Even te staren. Even te lummelen. Even niets.

Waar in mijn drukke leven zie ik de kans de tijd te vertragen?

En daar was het. Een klein feitje in een artikeltje dat ik aan het lezen was. Mindblowing. Zou daar mijn tijd blijven?

De gemiddelde Nederlander besteed gemiddeld 5 uur met het staren naar een beeldscherm.

Ja beste lezer, je leest het goed: 5 uur!!!

Mijn eerste reactie was ontkennend. Dit gaat zeker niet over MIJ. IK besteed ZEKER niet 5 uur per dag aan beeldschermen.

Helaas kwam ik er naar een weekje bewuste beelschermtijd achter, dat ook ik veel achter de laptop, maar vooral mijn smartfone zat. Vijf uur haalde ik niet gemiddeld, maar drie uur zeker wel (nog even een snelle rekensom, dit zijn 45 dagen per jaar!).

Ik vond het best confronterend en ben het gaan veranderen. Niet zonder slag of stoot. Wel een uurtje minder schermtijd. Geen schermen meer na 20 uur en zeker niet meer in de slaapkamer.

Tegenwoordig heb ik dus een tijd over. Deze besteed ik aan een goed boek, een warme douche, koffie met mijn geliefde of wandelen in de natuur. Soms besteed ik de tijd aan niets. Lekker voor me uit staren en nietsen.

Nog steeds vind ik de tijd te snel gaan en zijn er 101 plannen die vaak niet in de dag passen.

Toch voelt dit uurtje gewonnen tijd als vertraging en daar knap ik enorm van op. Even reflecteren, even genieten of gewoon even lekker niets. Wie doet er mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s