May the Force be with you!

Waarschuwing: deze tekst hieronder heeft een hoog sciencefiction gehalte. Ik hoop niet dat ik je hiermee afschrik of beledig als je een echte fan bent…Ik kon het echter niet laten onderstaande te delen. Overigens, ik kom net kijken in deze sci-fi wereld, dus vergeef het mij als ik een foutje maak.

De afgelopen dagen heeft mijn geliefde mij verleid tot een enorme stap buiten mijn comfortzone. Ik stortte mij in de wereld genaamd: Star Wars. I am hooked and inspired! Dat gebeurt mij vaak trouwens; inspiratie vinden buiten mijn comfortzone. In die zin is het gezegde “life begins at the end of your comfortzone” mij op het lijf geschreven.

Buiten de lijntjes kleuren geeft me plezier en ontspanning, dat ik vervolgens weer kan gebruiken om op een goede manier mijn doelen na te streven.

Aan het begin van de Star Wars Saga was ik ervan overtuigd dat de films niet heel veel diepgang zouden kennen. Ik ben niet goed in rekenen, maar de optelsom “gekke wezentjes, “lightsaber duels” en “gevechten in de ruimte” leidt voor een buitenstaander doorgaans niet tot de uitkomst: inspirerend en briljant. Ik moet dan ook mijn ongelijk toegeven. Uit het verhaal kwamen voor mij een aantal belangrijke zaken naar voren: hoe belangrijk balans in je leven is, dat je jezelf niet teveel druk op moet leggen en hoe je innerlijke kracht voor jezelf kan inzetten.

De Jedi zijn de helden van het verhaal. Ze worden aangevoerd door Yoda. Zij staan voor het “goede” en zijn bijna verlicht. Het is hun taak om het kwaad te bestrijden. Om dat goed te kunnen moeten ze zich onthechten van het “mens-zijn”. Ze laten negatieve emoties (angst, boosheid en verdriet) los. Ze verlangen niet naar bezit en mogen zich niet verbinden met anderen. Ze richten zich alleen op de langere termijn en maken verstandige keuzes.

Daar staan de Sith – met Lord Sidious als aanvoerder – tegenover. Zij vertegenwoordigen het kwaad. De Sith zijn sterk, gebruiken hun negatieve emoties om sterker te worden en zijn nieuwsgierig, egocentrisch, instinctief en opzoek naar macht. Ze maken keuzes voor de korte termijn.

En dan is daar de jonge Anakin Skywalker. Een jongen met heel veel potentie en (veer)kracht, maar ook een jongen met littekens van het leven. Geconfronteerd met het verlies van zijn moeder en zijn leermeester. Het goed en het kwaad zijn in hem vereenzelvigd. Hij balanceert in de films tussen de twee extremiteiten; het goede en het kwade.

Hij wordt opgeleid tot Jedi. Het lukt hem niet om zich het bijna “goddelijke” van zijn meesters eigen te maken. Hij raakt gedesillusioneerd en gefrustreerd en laat zich verleiden tot het kwaad. Darth Vader is geboren en het kwaad in hem lijkt te overwinnen. Niettemin blijft ook het goede in hem bestaan.

Het deed mij allemaal denken aan hoe belangrijk “balans” in het leven is. Dat extremen praktisch nooit werken. Dat ze vaak leiden tot het tegenovergestelde en dat wij er bovendien weinig van leren.

Ik zie in mijzelf dan ook geen Jedi of een Sith…. Ik meen namelijk dat het goed en kwaad elkaar afwisselen en beiden onderdeel uitmaken van ons menselijk leven. Ik ben ervan overtuigd dat het veel zinvoller is met tegenslagen of fouten om te leren gaan en ze te omarmen. Het gaat volgens mij niet om de beheersing van onze emoties wanneer ze af en toe uit de pas lopen. Belangrijker is denk ik dat het gaat om de weg terug naar het pad.

Anakin Skywalker liet mij in de films opnieuw inzien dat het geen zin heeft om mezelf te veel druk op te leggen. Ik ben niet perfect en dat wil ik eigenlijk ook niet zijn. Dat hoeft ook niet: “imperfect makes perfect”. Dat neemt niet weg dat ik geen doelen stel voor mijzelf en ze niet naleef.

En dan de laatste belangrijke boodschap die ik uit de Star Wars Saga haal. The force is niet een superpower. The Force is een innerlijke kracht die ons op het pad houdt tussen twee uitersten. Durf verbonden te zijn met je intuitie en erop te vertrouwen. Vaak laat het je precies zien waar je wil en moet zijn! Verbonden zijn met onze diepste gevoelens en hierop durven vertrouwen en te navigeren maakt ons krachtig voor de uitdaging die het leven soms is.

Heb jij ook hulp nodig bij het bereiken van je doelen? Voel je je niet in balans en denk je zwart of wit? Wil je weer leren vertrouwen op je gevoel en vanuit hier keuzes durven maken? Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We kijken dan samen wat ik voor je kan betekenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s